Издателска къща ХЕРМЕС“ представя УСТОЙЧИВИ НА СТРЕС  от д-р Сам Акбар Обем: 176

...
Издателска къща ХЕРМЕС“ представя
УСТОЙЧИВИ НА СТРЕС 
от д-р Сам Акбар
Обем: 176
Коментари Харесай

Как да сме устойчиви на стреса?

Издателска къща „ ХЕРМЕС “

п редставя

УСТОЙЧИВИ НА СТРЕС  

от доктор Сам Акбар

Обем: 176 стр.

Цена: 17,95 лева

ISBN: 978-954-26-2267-3

Превод: Диляна Георгиева

Как да се оправяме с психическото напрежение и да изградим ментална мощ  

Очаквайте „ Устойчиви на стрес “ на 26 септември!  

За книгата  

Мнозина се усещат извънредно уплашени, не умеят да реагират съответно на компликациите или просто нямат сили да ги преодолеят. Със сигурност не можем да избегнем напрежението или проблемите, само че има ли способи да се оправяме с тях доста по-ефективно? Да, като станем устойчиви на стрес.
Клиничен психолог с над 10 години процедура, доктор Сам Акбар предлага рационални и реалистични препоръки по какъв начин да си възвърнем умствения и прочувствен баланс и да бъдем по-устойчиви на напрежението в всекидневието. В този на практика справочник ще намерите:

–    кратка информация по какъв начин действа мозъкът ни и за какво не реагираме по този начин, както ни се иска;
–    научно потвърдени ефикасни техники за справяне в стресови ситуации;
–    методи за надзор на страстите и непродуктивни мисловни модели;
–    как да бъдем самосъстрадателни и да осъществим живота си със смисъл.

С усвоените тук умения ще можете да действате съгласно полезностите си, без значение какви мисли и усеща преживявате в даден миг.  

Откъс

Не мога да отстраня напрежението от живота ви.

Ще го кажа напряко: тъй че не си мислете, че против вас е осъществена някаква неправда. Трябва да прибавя и че никой различен не може изцяло да в профил напрежението от живота ви, в случай че не ви предлага криогенно заледяване во веки, а в случай че казусът е подобен – уповавам се да харесвате студа.

Но ето какво мога да направя аз (и то е по-добро от отстраняването на стреса): мога да ви науча по какъв начин да бъдете душевен гъвкави. Психологическата еластичност е способността да реагирате по доста по-ефективен метод на неизбежния стрес, както и на последвалите страсти и мисли. Изграждането на устойчивост значи да предприемете дейности, тъй че да водите един удовлетворяващ и логичен живот – т.е. да станете устойчиви на стрес.

Идеята за психическата еластичност стои в основата на революционния и новаторски лечебен метод, наименуван терапия на приемане и ангажираност (ТПА). През последните десетилетия ТПА се демонстрира ефикасна освен в лекуването на съществени психологични разстройства, като меланхолия и тревога, само че и на проблеми с взаимоотношенията, отслабването, отказването от тютюнопушене, възстановяване на достиженията и оправянето със напрежението. ТПА е метод, който има необятно приложение: от заздравяването на връзката с колегата ви или оправянето със злия началник до подобряването на здравето и превъзмогването на хроничния стрес.

За вас не знам, само че за мен най-малко последните две години бяха много стресиращи с цялата ВСЕОБЩА СВЕТОВНА ПАНДЕМИЯ и така нататък За някои от вас несъмнено е било травматично. Трудно е човек да реши от кое място да стартира, с цел да се оправи с всички мисли и усеща, които изплуват. Понякога ви се коства, че би трябвало да изчетете, изслушате и изгледате всичко в интернет, с цел да откриете това, което търсите – както когато се пробвате да си резервирате екскурзия за някое ново място: дали да е в Европа, или по-далеч? Апартамент или хотел? Самолет или ферибот? Списъкът е толкоз дълъг, че в последна сметка се предавате и решавате да отидете на същото място като предходната година, единствено и единствено да не се постанова повече да гледате описанията на разнообразни хотели с риск да изхвърлите компютъра си през прозореца в припадък на неконтролируем яд и обезсърчение.

Макар и да съм психолог, даже и аз съм съкрушително затруднена, когато пробвам да установя какво съставлява здравословното справяне със напрежението съгласно интернет. Иска ми се да ви спестя всичко това. Затова изчетох целия интернет (добре де, не съм, просто използвах клиничното си обучение и опит) и синтезирах какво прави работа и какво е посилно. Целта ми е тази книга непроменяемо да бъде:
Основана на доказателства, т.е. желая да ви покажа какво дава резултат и в същото време е подкрепено от науката. Не имам намерение да изгубвам скъпоценното ви време с неща, които не оказват помощ. Кратка. Искам да можете да я употребявате на всички места (може даже да видя някои от вас, непознати читатели, да я разпростирате в метрото; давам обещание да заставам настрани и тихичко да се промъкна, с цел да видя дали в действителност четете, или сте заспали), тъй че да стане част от всекидневието ви. По този метод се случва смяната. Ако бях написала нещо с размера на „ Война и мир “, щяхте да я прочетете един път в най-хубавия случай, а след това щяхте да я употребявате да подпирате вратата.

А за какво ви е да ме слушате? Аз съм клиничен психолог и работя с бежанци с посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Всички те са оживели от мъчения, войни и полово принуждение. Работата е чудесна и аз съм същинска късметлийка да я практикувам. Но с помощта на нея съм научила и това-онова за напрежението и устойчивостта. Работя с бежанци и експерти от целия свят: от лагерите в северен Ирак, където образовам психолози по какъв начин да работят с дами и девойки с ПТСР от етническата група на язидите, които са били поробени от „ Ислямска страна “, до Лондон, където оказвам помощ на психолози да работят с оживели и фамилии от пожара в „ Гренфел Тауър “*.

*На 14 юни 2017 година 24-етажната постройка „ Гренфел Тауър “ изгаря в границите на 60 часа. При случая умират 72 души, 70 са ранени и 223 заобикалят. – Б. прочие

Освен че съм психолог, съм и човек също като вас. Смея се като вас, рева като вас, продънвам се като вас. Постоянно. И тъкмо като вас се катеря по своите небеса на напрежението. Мога да се провикна, с цел да избегнете огромната пропаст, към която залитате, и да ви хвърля доста положително въже. Но самата аз също падам в бездни и инструментите и техниките в тази книга са точно тези, които употребявам и аз, с цел да се изкатеря назад. Те преобразиха живота ми. Споделям ги и с приятелите си. А ми се ще да знаех за тях и като млада.

Когато започнах да пиша тази книга, в никакъв случай не бях чувала за COVID-19, за локдауни, самоизолация или която и да е от другите етапи, които към този момент с такава лекост изричаме, като че ли сме ги употребявали цялостен живот. Никога не съм имала толкоз задълбочени взаимоотношения с дезинфектанта за ръце.

Чувствах се тъкмо като всички – объркана и изплашена. Този международен прелом е нов за нас, рестриктивните мерки бяха мъчително разнообразни от познатото ни до оня миг. Но с помощта на бежанците, с които съм работила, знам, че останалата част от света от дълго време минава през земетресения и контузии. Имали сме шанс, че сме ги избягвали за толкоз време. В основата на човешките прекарвания стоят както насладата, по този начин и прочувствената болежка. Едното не може без другото. Трябва да оставим еднообразно място и за тъгата, и за щастието.

Да станете да изградите ментална мощ, не значи да избегнете непредотвратимата прочувствена болежка, а да дадете воля на всяка страст, която изниква в стресови обстановки. Означава да посрещнете, а не да загърбите страстите си, без значение дали ви харесват, или не. Означава да не бягате повече от тези усеща. Можете ли да си визиите какво би било, в случай че не ви се постановяваше да го вършиме? Колко освобождаващо би било да се концентрирайте върху значимите за вас неща, вместо да се разкъсвате от мъчителни страсти? Какво, в случай че можехте да вложите силата си в нещата, които фактически ще създадат живота ви удовлетворяващ и логичен?

И тъкмо тук тази книга може да ви помогне. Не е инцидентно, че сте я разгърнали. Заинтересовани сте от опцията да живеете друго. Може би животопроменящите разтърсвания на пандемията са ви предиздвикали да си зададете въпроси за метода ви на живот и за проектите за бъдещето. Тук ще откриете инструментите и техниките, които ще ви оказват помощ да мислите, чувствате и живеете по-добре. Ще задълбаете в това, което е в действителност значимо за вас, и ще се научите да действате по отношение на съкровените си полезности. Ще разберете по какъв начин да живеете, а не просто да преживявате. И знам, че това в действителност прави работа, тъй като съм научила безчет хора като вас по какъв начин да го вършат.

Не можете да избегнете възходите и паденията, нито пък аз. Но можем да се въоръжим с уменията да се оправяме, тъй че да променим живота си. Това най-малко е в наш надзор.

И по този начин, ще започваме ли?
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР